Självklart ska duktiga elever premieras!

I Aftonbladet idag kunde man läsa om en skola i centrala Stockholm som blivit anmäld till skolinspektionen. Anledningen till detta var att endast tolv av tjugo elever i en klass fick åka med på "klassresan" till Estland.
 
Det kan ju tyckas orättvist - i alla fall om klassen gemensamt sparat ihop till resan. Men nu var det alltså inte så. Detta var nämligen en resa som finansieras av en stiftelse, där de elever som presterat bäst i vissa ämnen fick möjligheten att åka med. Då tycker jag att saken hamnar i ett helt annat ljus!
 
På vilket sätt är det orättvist eller fel att premiera duktiga elever? Det är väl jättebra! Jag tycker absolut att elever som jobbat lite hårdare och ansträngt sig lite mer, ska få någon form av lön för mödan. Det är väl för sjuttsingen hög tid att lära sig det i högstadiet om man inte har gjort det förr? Herregud..
 
Till de föräldrar som blev upprörda över att just deras barn inte fick följa med på resan vill jag bara säga en sak: Lägg ner det där jävla curlandet någon gång. Du gör INTE ditt barn en tjänst!
 
 
                                    
 
 
Och apropå det då, så hittade jag dessa fantastiskt kloka budord på någons Facebook-wall häromdagen:
 

11 budord till ungdomar som vill lyckas

1. Livet är orättvist, vänj dig.
2. Världen bryr sig inte om ditt självförtroende. Världen förväntar sig att du ska prestera något innan du kan luta dig tillbaka och må bra.
3. Du kommer inte ha en fet månadslön direkt efter gymnasiet. Du kommer inte att bli VD med fin bil innan du förtjänar det.
4. Om du tycker att din lärare är jobbig: Vänta tills du får en chef.
5. Att jobba i gatukök eller som städare är inte under din värdighet. Dina far- och morföräldrar hade ett namn för det – de kallade det för möjligheter.
6. Om du strular till det: Skyll inte ifrån dig, lär av dina misstag.
7. Din skola kanske inte tror på vinnare och förlorare, de kanske ger alla nya chanser hela tiden. Detta liknar inte någonting i det verkliga livet.
8. Innan du var född, var dina föräldrar inte så tråkiga som de är nu. De blev sådana för att de måste betala dina räkningar, städa efter dig, tvätta dina kläder och lyssna på dig när du pratar om hur cool du tror du är. Så innan du räddar regnskogen från parasiter som dina föräldrars generation, prova att avlusa garderoben i ditt eget rum.
9. Livet är inte uppdelat i terminer. Du kommer inte ha några sommarlov och väldigt få arbetsgivare är intresserade av att hjälpa sina anställda hitta sig själva. Gör det på din egen fritid.
10. TV är inte på riktigt. I verkliga livet måste folk faktiskt lämna kaféet och gå till jobbet.
11. Var snäll mot nördarna. Chansen är stor att du kommer att jobba åt en.

 

Skriv ut dem och klistra på din tonårings sovrumsdörr istället.
 
  

Mystiska försvinnanden om natten

Jag har länge funderat på om det inte spökar i vårt hus. Visserligen har det ju bara funnits en tidigare ägare här och och de - ett äldre par - levde när de flyttade härifrån, så det är liksom ingen som har gått och dött här heller. (Något jag alltid trott varit lite av ett "krav" för att osaliga andar ska få spöka.)
 
Men saker försvinner tamejtusan hela tiden! Allt ifrån småprylar som tändare och böcker, till stora grejer som.. tja.. vår kaffebryggare till exempel!
 
Hade svårt att sova i natt så vid fyrasnåret på morgonen gav jag upp, drog på mig raggsockarna och min sköna långkofta över nattlinnet och tassade ner i köket för att få i mig en stärkande kopp kaffe. Döm om min förvåning när jag upptäcker.. det här!
 
En bänkskiva UTAN kaffebryggare på.
 
Jag var tvungen att blinka några gånger innan jag faktiskt förstod att den var borta. Kaffebryggaren alltså. Den var helt väck. Tittade mig omkring i köket och tänkte att jag nog höll på att bli knäpp på riktigt. Speciellt eftersom ingen annan i vårt hushåll dricker kaffe över huvud taget. Den kunde ju knappast ha gått iväg av sig själv och jag VISSTE SÄKERT att bryggaren stått på bänken när jag gick och lade mig kvällen innan. Det var jag helt hundra på!
 
Kliade mig förvirrat i huvudet, funderade som hastigast på att ringa psyk och be dem lägga in mig, men beslutade mig sedan för att gå och lägga mig igen. Såhär kunde jag INTE börja dagen.
 
Tre timmar senare gick jag försiktigt tillbaka in i köket. Sneglade hastigt mot hörnet av köksbänken där kaffebryggaren alltid stått och... WTF!!
 
 
Spände instinktivt ögonen i tonårsdottern som just hastade förbi köket ute i hallen.
 
- Nellie.. Vet du händelsevis vart min kaffebryggare kan ha varit i natt???
 
- Eh.. hehe. Alltså, jag skulle koka nudlar i natt men ville inte slamra med kastruller och väsnas i köket, så jag fyllde kaffekannan med vatten och tog med bryggaren och ett paket nudlar till mitt rum och kokade dem där istället.."
 

Okej. Jamendåså. Det förklarar ju saken. Helt naturligt. Händer i de bästa familjer! .... Eller?
 
Säga vad man vill om mina kids, men de är kreativa till tusen i alla fall. Det måste man ge dem.
  
 
 
RSS 2.0